Uansett om du studerer i utlandet  eller i Norge, vil du nok kjenne at budsjettet som student er noe strammere enn som hjemmeboende. Studerer du i utlandet, har du gjerne også skolepenger som skal betales, i tillegg til de vanlige utgiftene til øl og fuktige byturer. Og som ikke det var nok, har du avhengig av hvor langt unna du er, også reisekostnader å kalkulere inn i regnskapet. Da er det godt det finnes enkle, sunne og billige alternativer for redusere matkostnadene!

Veldig enkel Margherita pizza (alternativ her)

Du trenger:

  • olivenolje, for skuffen
  • 200g hvetemel
  • 7g pakke lett blanding tørrgjær
  • 1 ts sukker
  • 125ml varmt vann
  • 85ml tomatpurré
  • 100g mozzarella; halvt revet, halvt hakket
  • 2 ss revet parmesan eller et vegansk alternativ
  • en liten bunt basilikum; halvt hakket, halvt hel
  • grønn salat som siderett

Fremgangsmåte

  • Varm ovnen til 240C/220C med varmluftsvifte (gass ni om du studerer i England ). Smør et stekebrett á 20 x 24cm inn med olje eller smør («fake» smør fungerer også!). Bland mel, gjær, ¼ ts salt og sukker i en bolle og rør ut i vann. Rør blandingen sammen, kna den smidig, og trykk deretter inn i oljet brett.
  • Smør tomatpurré utover deigen, og la det være igjen en tynn kant rundt. Dryss krydder som for eksempel hakket basilikum sammen med mozzarella og parmesan, og stek i 15-20 minutter eller til den er gjennomstekt. Spre den gjennværende basilikummen utover og server med en grønn salat.

Vegetarisk budsjettpizza (alternativt her)

  • 200g tomatpurré
  • pakke med 5 store pitabrød eller nanbrød
  • ½ x 750g pose frossen spinat, tint
  • 1 hvitløk, hakket
  • 3 baller mozzarella, klappet tørr og revet
  • 5 middelsstore egg
  • fersk revet muskat
  • liten bunt basilikum
  • barbert parmesan (eller vegetarisk alternativ)
  • Varm ovnen til så varmt som det går. Spre 1-2 ss tomatpurré over hvert av brødene. Klem så mye vann som du kan fra spinaten (dette vil hindre at pizzaen fra å bli klissete), deretter strø på toppen, og etterlat et gap i midten. Fordel hvitløk og mozzarella mellom pizzaene, vær sjenerøs med krydder.
  • Du vil sannsynligvis bare være i stand til å bake to pizzaer på en gang. Så sett to på et stekebrett, knekk et egg i midten av hver, og smak til med muskat og noen av basilikum. La de stå i ovnen i 7 minutter til osten har smeltet og egget er kokt til din smak.
  • Gjenta prosessen med resten av pizzaene. Server, garnert med litt mer basilikum og litt parmesan. Skjær i skiver og dele mellom alle.